VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Ongeluk tijdens een bedrijfsuitje. Wie betaalt de schade?

Geplaatst op: 26-06-2015, 09:13:51

Werkgevers zijn zich er niet altijd van bewust dat als er iets misgaat tijdens een bedrijfsuitje, zij aansprakelijk kunnen zijn voor de schade. Die aansprakelijkheid kan voortkomen uit het goed werkgeverschap en uit de zorgplicht voor de veiligheid van het werk en de werkomgeving.

Want ook een feestje of een teamuitje kan onder de noemer 'werk' vallen. Zelfs als het evenement buiten de deur plaatsvindt, de organisatie is uitbesteed en de medewerkers geheel vrijwillig buiten werktijd meedoen. Voorwaarde is dan dat er voldoende verband is tussen de activiteit, de arbeidsovereenkomst en de schade.

Zelf organiseren of uitbesteden?
Bedrijfsuitjes worden soms zelf georganiseerd, op eigen terrein gehouden, of helemaal uitbesteed en vinden dan buiten de bedrijfspoorten plaats. Dat maakt niet zoveel uit voor de aansprakelijkheid voor de schade. Het is de werkgever die de eindverantwoordelijkheid draagt.

Rollerskaten in de hal
Zo moest een werkgever die een rollerskateworkshop in de hal van een bedrijf organiseerde, de schade van een medewerkster vergoeden die daarbij haar pols brak. Als ‘goed werkgever’ had het bedrijf beter voor de veiligheid moeten zorgen.

Ook aansprakelijkheid bij uitje georganiseerd door evenementenbureau
De rollerskateworkshop in de bedrijfshal werd georganiseerd door een extern bureau. Maar ook uitbesteding heft de aansprakelijkheid van de werkgever niet op. Als een activiteit op een evenementenlocatie wordt georganiseerd, kan dat ook nog steeds gezien worden als een activiteit in verband met het werk. Ook daar heeft de werkgever dan een zorgplicht.

Tips: risico’s verzekeren
Als werkgever loop je dus best risico’s. Die risico’s kun je beperken door:
- een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten;
- eventueel aangevuld met een ongevallenverzekering;
- te checken of het evenementenbureau goed verzekerd is;
- te checken of het evenementenbureau de juiste veiligheids- en voorzorgsmaatregelen neemt.

Bron: www.bc.nl van 26 juni 2015.

Vorige pagina